5 Stappenplan Corona voor het winterseizoen 21/22

afbeelding 5 Stappenplan Corona voor het winterseizoen 21/22

5-stappenplan

De coronamaatregelen in Oostenrijk werken volgens een ‘5-Stufenplan‘, oftewel een 5-stappenplan, afhankelijk van de bezetting van de ic-bedden. Waar eerst nog sprake was van een 3-stappenplan, is die onlangs bijgesteld. Hierbij gelden bij ‘Stufe 5’ de strengste maatregelen, welke vooral van toepassing zijn voor niet-gevaccineerde mensen. Op het moment is ‘Stufe 1’ van kracht, wat wil zeggen dat bovenstaande regels gelden. Eventuele aanscherpingen zijn het invoeren van de 2-G-regel en vervroegde sluitingstijden voor après-ski en de regel dat alleen PCR-testen geldig zijn en de antigeentesten niet meer. Hieronder zetten we kort op een rijtje wat elke stap van het plan inhoudt:

 1. Stap 1: 200 ic-bedden in Oostenrijk bezet (vanaf 15 september geldig)
  • FFP2-mondkapjesplicht op plekken waar eerst een gewoon mondkapje verplicht was, zoals supermarkten, apotheken en openbare ruimtes.
  • FFP2-mondkapjesplicht voor niet-gevaccineerde mensen in alle winkels.
  • 3-G-regel voor bijeenkomsten vanaf 25 personen.
  • Antigeentesten zijn slechts 24 uur geldig.
 2. Stap 2: 300 ic-bedden in Oostenrijk bezet
  • 2-G-regel, dus alleen gevaccineerd of recent genezen, voor nachtgastronomie, après-ski en grote evenementen zonder vaste zitplaatsen.
  • Zelftesten zijn niet meer geldig als 3-G-bewijs.
 3. Stap 3: 400 ic-bedden in Oostenrijk bezet
  • Overal waar de 3-G-regel geldt, worden alleen gevaccineerde mensen, recent genezen mensen of mensen met een negatieve PCR-test toegelaten.
 4. Stap 4: 500 ic-bedden in Oostenrijk bezet
  • Overal waar de 3-G-regel gold, geldt vanaf dan de 2-G-regel, dus alleen toegang voor gevaccineerde of recent genezen mensen.
 5. Stap 5: 600 ic-bedden in Oostenrijk bezet
 • Mensen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn, mogen hun huis alleen nog maar uit in bepaalde gevallen: bijvoorbeeld voor boodschappen, werk of zorg.

Ook 3-G-regel voor medewerkers in Oostenrijk

Niet alleen voor de wintersporters geldt komende winter de 3-G-regel, ook voor de werknemers geldt die regel vanaf 1 november. Hier is overleg over geweest en dinsdag 19 oktober bereikte de coalitie een overeenkomst. Vrijdag 22 oktober is de officiële verordening naar buiten gebracht. Dit houdt in dat iedereen die in Oostenrijk werkt in een bedrijf met collega’s of klanten, moet kunnen aantonen dat hij of zij gevaccineerd, negatief getest of genezen is. De coronatests blijven gratis, ook na oktober.

Let op: de regels kunnen veranderen. Voor de actuele regels houd je de website van de Oostenrijkse overheid in de gaten.

Horeca en Oostenrijk

’s Middags lunchen, na afloop van de skidag iets drinken in een bar of ’s avonds uitgebreid dineren in een restaurant? Op dit moment zijn alle bars en restaurants in Oostenrijk open.

 • Het dragen van een mondkapje als je door het restaurant of de bar loopt is niet meer verplicht.
 • Er geldt geen maximum aantal personen per tafel en ook is er geen eindtijd om de horecazaak te sluiten.
 • Je moet wel je gegevens achterlaten voor eventueel bron- en contactonderzoek.
 • Voor een bezoek aan de horeca dien je te voldoen aan een van de 3G's: je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Tot de nachtelijke horeca, zoals discotheken en clubs, krijg je alleen toegang met een negatieve PCR-test of bewijs van volledige vaccinatie. In Steirmark en Tirol geldt hier vanaf 8 november de 2-G-regel.

Delen