Moment...

Kijken in de Oostenrijkse keuken

Kijken in de Oostenrijkse keuken

Paul van Hout werkte een winter in Oostenrijk en raadt het elke startende kok aan. Je leert hier een verrassende, nieuwe keuken en vrienden voor het leven kennen. Zelfs mijn vriendin heb ik op het werk ontmoet!

Kok in hart en nieren

“Met horecamanagement en de koksschool ben ik breed opgeleid, maar in Oostenrijk koos ik er bewust voor als kok te werken. Lekker creatief en veel handwerk! Veel mensen denken bij Oostenrijk vooral aan frituur en wienerschnitzels, maar deze keuken heeft juist veel nieuws te bieden waar ik ervaring mee wilde opdoen. Ben je een jonge kok en denk je dat je alles wel zo’n beetje kunt en klaar bent voor de arbeidsmarkt? Kom dan eens kennismaken met de begrippen massa, tijdsdruk en tempo in het seizoen. Mijn ervaring is: je komt hier niet alleen om te feesten, je leert ook nog eens heel veel!”

Seizoenswerk graag

“In het buitenland werken had ik al vaker gedaan. Maar seizoenswerk? Dat stond nog op mijn wensenlijstje. De zomer of winter samen opstarten én samen afsluiten. Het van a tot z meemaken, dat is echt een ander verhaal. Op dag 1 poets je de keuken zodat je klaar bent voor het seizoen. Op de laatste dag laat je hem leeg achter en doe je de deur achter je op slot. Het had ook Scheveningen strand kunnen worden, maar ik kreeg nu de kans in Oostenrijk. Mijn koksdiploma had ik binnen, ik stond aan het begin van mijn carrière; dus waarom niet? Dit is het moment, dacht ik. En zo gezegd, zo gedaan.”

Relatie en vriendengroep als bonus

 

“Gedurende zo’n seizoen maak je van alles mee met z’n allen. Van ziekenhuisbezoeken en liefdesverdriet tot en met hard werken en de grootste lol; hier deel je het met je collega’s in plaats van met je familie en vrienden thuis. Samen beleef je veel in korte tijd. Je hebt veel voor elkaar over en die hechte band blijft. Ja, aan mijn tijd in Oostenrijk heb ik echte vrienden overgehouden. Sommige van hen spreek ik wekelijks en met mijn directe collega heb ik nog steeds een relatie! Vorige zomer zijn we gezellig met de hele groep op vakantie geweest. Ik kan zeker stellen dat Werken in Oostenrijk mijn sociaal leven verrijkt heeft.”

Top